Det er de færreste af os, der ikke føler, at vi har ”travlt” stort set hele tiden. Selv når vi endelig får et pusterum, hvor der ikke er noget på dagsordenen, så føles det mere som om at vi har travlt med at slappe af. Vi ved, at det her pusterum kun vil være et begrænset stykke tid, og at vi så kommer til at skulle holde bolde i luften igen. Ironisk nok betyder det, at vi prøver at være effektive omkring vores afslapning: hvilket er stressende. Vi har så travlt med at slappe af, når det endelig er muligt, at vi helt mister chancen.
Det er dog primært et problem hvis disse pusterum er sjældne. Hvis vi hver eneste dag har noget tid, til os selv, så lærer vi efterhånden at nyde det. Det er derfor at mange produktivitets-eksperter lægger op til, at man lægger afslapning ind i sin kalender. Hver eneste dag bør du sætte noget tid af til, bare at være til. Nogle bruger tiden på at meditere, mens andre læser en god bog eller bare tager sig en lur. Det er ikke vigtigt hvad du bruger tiden på, men at du giver den til dig selv. Du vil med tiden lære, hvad du bedst kan lide at gøre i denne ”fritid”, og det vil have en enorm effekt på din følelse af stress.
Det lyder selvfølgeligt nemt nok, men hvordan finder man lige den tid, der skal til? Vi har trods alt travlt fordi der er så mange ting der skal gøres. Det er fint nok, at vi ville have det bedre, hvis vi gav os selv 30-40 minutter om dagen til at lave ingenting – men hvor skal de 30-40 minutter komme fra?!
Jeg fandt tiden ved at skære madlavningen i det daglige næsten helt væk. Vi spiser mad hver eneste dag, og det kommer vi ikke rigtigt udenom. Vi har brug for at spise – også selvom det tager noget tid. Men selve det at spise, tager sjældent særligt lang tid: det er ofte madlavningen der er tidskrævende. Hvis en anden håndterede madlavningen, og det eneste man behøv at gøre var at spise, så ville det frigive en helt masse tid i hverdagen.
Nogle slipper afsted med, at lave en arbejdsfordeling med deres partner der gør, at de ikke har madlavning på dagsordenen. Det er dog ikke altid en mulighed, og vil nogle gange også kræve, at man ”bytter” ved at bruge sin egen tid på noget andet. Derfor anbefaler jeg at du, uanset om du er single eller i et parforhold, begynder at forberede mad til en uge ad gangen.
Det er faktisk en ganske simpel proces. Du skal bare bruge en opskrift på noget mad, du godt kan lide, og nogle condibøtter. Om Søndagen laver du så en kæmpe portion af maden, og fordeler den ud i condibøtterne når du er færdig. Nu har du mad til de næste 6 dage, som bare skal tages ud af køleskabet og smides ind i mikrobølgeovnen. Hver eneste dag sparer du altså den tid, der normalt bruges på madlavning, og kan altså give dig selv lov til at have fri i stedet for.